fbpx
26/01/2023

17% אחוז מע"מ על התיירים שהם 100% טעות לכלכלת המדינה

כל הסיבות לטעות של הממשלה בכוונתה להטיל מע״מ על תיירות נכנסת  

הטלת מע״מ על ענף יצוא (השישי בגודלו) היא חסרת תקדים, ולהערכת רבים הנזק גדול יותר מהתועלת. הענף האחרון עליו צריכים להטיל מע״מ הוא התיירות הנכנסת שטרם שבה להיקפי העבודה של 2019 בניגוד לכל ענפי היצוא האחרים. 

ההחלטה מכעיסה גם עמיתים רבים בחו״ל ומזלזלת באחריותה של מדינת ישראל למקומות הקדושים לשלושת הדתות. אחת מהאמירות שנשמעות גם בתקשורת, היא שלצליינים העולים לרגל המחיר אולי חשוב, אבל ״הם יגיעו בכל מקרה״ (יש להם אלוהים בניגוד למערכת הבירוקרטיה בישראל). ההדים הצפויים ״מסחיטת הלימון הדתי״ לצרכי הכנסות למדינה עוד ישמעו, והנזקים הצפויים לתדמיתה של ישראל יהיו יקרים מהכסף שמקווים לחסוך 

– תיירים שמגיעים לישראל לצרכי נופש מהשוק המרכזי לענף באירופה, שרויים במשבר כלכלי, בנוסף לחוזק יוצא של הדופן השקל. כמי שקרובים לשוק אנו יודעים כי הירידה בביקושים מאירופה תהיה בעשרות אחוזים. 

– ההתאוששות של התיירות הנכנסת לישראל היא מהאיטיות ביותר בעולם בעיקר בגלל רמת המחירים שהיא מהגבוהות בעולם. 

– אם הטלת מע״מ על תחום יצוא לא תפגע בביקושים מכוון שהם קשיחים, כטענת האוצר,  מדוע לא להתחיל בהייטק ?! למה דווקא על חשבון שכבות חלשות בפריפריה שתלויה ב-10% ממקומות העבודה בתיירות הנכנסת?

– טענת האוצר שהפטור ממע״מ אינו ״מתגלגל״ לכיסם של התיירים נכונה או לא, אינה יכולה להיות מכריעה מכוון שהוצאות התיירים על לינה בבתי מלון מהווה 22% בלבד מהוצאות התיירים בישראל. הפגיעה בשאר ה-78% בשביל לפתור בעיה שלטענת האוצר קיימת במלונאות מהווה סוג של ענישה והרס קולקטיביים. 

– האוצר טועה בהנחה כי התיירים משלמים היום מע"מ על הסעות, כניסה לאתרים, הסעדות בסיורים מאורגנים, כניסה למוזיאונים, מורי דרך ועוד. הטלת המע״מ תפגע בכ- 7000 עסקים ישירות 

במשרד התיירות רשומים כ-5000 בתי עסק הרשאים לתת פטור מתשלום מע״מ לתיירים שיחוסלו מיד עם הטלת מע״מ 

– עפ״י חישוב הלמ״ס הערכה היא 

כי כ-7% מסה״כ ההוצעה על קניות נעשית על ידי התיירים. 

כ-10% מהכנסות מסעדות ובתי קפה ע״י תיירים 

כ-35% מכניסות לאתרי תיירות בפריפריה 

– לטענת האוצר "התיירים פוגעים ברמת הביקושים של הישראלים" מכוון שהם גורמים לעליית מחירים. אולם תיירות הפנים ברובה הגדול מתרכזת באילת וים המלח יעדים זניחים יחסית לתיירות הנכנסת. צפת, נצרת, טבריה, עכו ירושלים אפילו תל אביב ועוד רבים, אינם יעדים מובהקים ומובילים לחופשה של ישראלים. מניעת הגעת תיירים בחסות דמי המע״מ לא תגרום לישראלים להחליף את התיירים. 

משרד האוצר טוען מצד אחד שהטלת המע״מ לא תשפיע על הביקושים ומצד שני טוען שהטלת המע״מ תטיב עם הישראלים בגלל שהביקושים ירוסנו. כיצד יתכן שהדבר והיפוכו נכונים באותה המידה 

התיירות הנכנסת ובמיוחד זאת המאורגנת ש חברי הלשכה מסיירת בכל חלקי הארץ ובתי המלון והערים המארחים אותה מארחים בעיקר תיירים. עובדה שבמשבר הקורונה הממשלה זיהתה את מצוקת בתי המלון המתפרנסים מתיירות נכנסת ולא נהנו מהעדנה שהייתה בתירות הפנים ואישרה תמיכה נדיבה בהם. 

– מאחורי הטענה שהתיירים "גורמים לרמת מחירים גבוהה לישראלים” מסתתרת עובדת מחדל הממשלות לדורותיהם לפיתוח תשתית תיירות בישראל. בעצם הממשלה אומרת לנו – ״אני נכשלתי בפיתוח תשתיות תיירות, הפרעתי ומנעתי בניית בתי מלון חדשים ע״י רגולציה ובירוקרטיה מופרעים ומוגזמים אז עכשיו נפתר את בעיית הביקושים על ידי זה שנהרוג אותם באמצעות ייקור כמעט דמיוני" 

התיירות הנכנסת הגיעה בשנת 2022 לרמה של 59% , ירידה של 41% מהרמה שהייתה ב-2019. עפ״י הקריטריונים של הממשלה הענף עדיין במשבר עמוק. בחוק האומיקרון הכירה המדינה בירידה של 25% כרמה משברית המזכה בתמיכה ממשלתית. הפרוש המתמטי של ההיגיון ההמשלתי הוא ש-25% הם יותר מ-41%… 

– התיירות המאורגנת לבדה מייצרת 40,000 מקומות עבודה לא השקעת המדינה, ובעיקר בפריפריה בקרב אוכלוסיות מוחלשות. העלות האלטרנטיבית של יצירת מקומות אלטרנטיביים (תיירות הפנים אינה רלוונטית למקומות עבודה אילו) גבוהה מכל תועלת. 

חוצפה היא מילה שקיימת בעברית ולא קיימת בשום שפה אחרת. בכל הסקרים נמצאת התמורה בעד המחיר לביקור בישראל במקום האחרון ואידך זיל גמור